Turboladere og overladere

Turboladere og overladere

Turboladere og overladere kan av og til bli blandet sammen. Siden begge heter noe med «lader», er det fort gjort å anta at turboladere og overladere er motorenheter som samsvarer. Det finnes imidlertid noen betydelige forskjeller som plasserer dem på motsatt side av bilspekteret.

Turboladere og overladere: Induksjonsfunksjonen

Før vi snakker om forskjellene mellom dem, er det nyttig å forstå hva som knytter sammen turboladere og overladere fra et teknisk ståsted. Turboladere og overladere er tvungne induksjonssystemer. Disse systemene bruker kompressorer til å skyve komprimert luft inn i motoren. Den komprimerte luften lar ekstra oksygen nå motoren, noe som bidrar til å skape et ekstra kraftløft.

Hovedforskjellen mellom turboladere og overladere er energikilden. Turboladere bruker kjøretøyets eksosgasser til å rotere to vifter – en turbinvifte og en kompressorvifte. Overladere, derimot, drives direkte av motoren – et remhjul driver gir som gjør at en kompressorvifte roterer.

Turboladere finner et nytt formål i moderne motorer

Turboladere og overladere er best kjent for bruk i høytytende biler og billøp, og de kan skape mye mer kraft fra motoren. Det er imidlertid bare turboladere som nylig har blitt brukt mer med stor suksess, og de brukes nå av store bilprodusenter fordi de tilbyr fordeler innen drivstofføkonomi.

Selv om overladere fortsatt er relevante i bilindustrien, er de ikke en del av det nye, bransjedekkende fokuset på drivstofføkonomi. Overladere installeres primært fordi de gir ekstra hestekrefter. Mobil 1™ avansert helsyntetisk motorolje tilbyr dokumentert ytelse under de tøffeste forhold. Det er derfor bilprodusenter med anerkjente turbomotorer (f.eks. Mercedes-AG, Porsche) og overladede motorer (f.eks. Corvette) bruker Mobil 1-motorolje som fabrikkpåfyllt olje i noen av kjøretøymodellene sine.

 • car driving in snowy forest

  Mobil 1™ beskytter mot ekstreme forhold

  Motoren din er sårbar ved oppstart. Derfor kan det ha stor betydning at du velger riktig motorolje.

  Finn ut mer
 • 4 silver mechanisms

  Hvordan bidrar Mobil 1™ til å beskytte motoren din?

  Kjemien i flaskene har en reell betydning for ytelse og beskyttelse.

  Finn ut mer
 • mobil 1 engine guarantee

  Mobil 1™-motorgaranti

  Mobil 1™ Engine Oil Guarantee - Holder motoren din i gang som ny.

  Finn ut mer
 • oil splash

  Hvor langt kan vitenskapen ta deg?

  Mobil 1™ avanserte helsyntetiske motorolje transformeres på molekylært nivå for å levere enestående ytelse og beskyttelse for motoren din.

  Finn ut mer
 • engine start stop button

  Mobil 1™ for moderne motorer

  Motoren utgjør en komplisert helhet. Den består av mange bevegelige deler, som arbeider under varierende temperatur og belastning. Oljen må beskytte motoren mot slitasje og korrosjon, samt redusere opphopning av smuss og avleiringer. Mobil Super™ er en serie motoroljer, som er utviklet for å gi bedre beskyttelse under ulike forhold.

  Finn ut mer
 • car side hybrid caption

  Hybridkjøretøy

  Finn ut mer om de forskjellige typene hybridkjøretøy og hvordan Mobil 1™ motorolje beskytter de drivstoffeffektive utformingene.

  Finn ut mer
 • highway aerial view

  Stop-start-systemer

  Finn ut hvordan stopp-start-systemer fungerer og få resultatene fra Mobil 1™ motorolje i testing av kjøretøy med ekstrem stopp-start.

  Finn ut mer