front car headlight in snow

Kjøretips for vinter

Oppbevar en flaske med olje i kjøretøyet ditt gjennom vintermånedene.

Når julen nærmer seg, er det vanlig å gi seg ut på lengre kjøreturer enn normalt. Visse vedlikeholdsoppgaver, slik som å sikre riktig nivå med motorolje og vindusspylervæske, bør utføres før en reise. På steder der det kan være spesielt kalde temperaturer, er det anbefalt at du bruker en syntetisk olje for å smøre kjøretøyet ditt. Årsaken er at syntetisk olje forblir effektiv selv ved kalde temperaturer.

Til tross det ugunstige været som vinteren ofte bringer, drar allikevel mange familier på kjøreturer langt bort fra hjemmet sitt. Med dette i tankene, bør bilen være skikkelig forberedt for turen før du drar av gårde, noe som betyr å sjekke motorolje og vindusspylervæske.

En annen ting å ta i betraktning er at vinterforhold kan føre til dårlig sikt. Utslitte vindusviskere vil fortsette å slites ned, og enda raskere under bruk i spesielt kaldt vær.

Sjekk lufttrykk i dekkene

Mange folk glemmer å sjekke lufttrykket i dekkene. Å justere lufttrykket på dekkene til kjøretøyet er viktig når det skal kjøres lange distanser i kaldt vær.

Lufttrykket i dekkene bør være litt høyere enn vanlig når det er kaldt ute. Riktig lufttrykk i dekkene hjelper til med å redusere drivstoff-forbruket og gir bedre veigrep, mens for lavt lufttrykk er en sikkerhetsrisiko og kan redusere kontrollen du har over bilen.

For å finne produsentens anbefalte lufttrykk i dekkene til bilen, se i brukerhåndboken eller spør en anerkjent dekkforhandler.

Unngå kald start

En kald start i kaldt vær sliter på motoren til bilen. Det er en god vane å varme motoren før både korte og lange kjøreturer. Så om vinteren er det lurt å la motoren gå så ofte som mulig for å unngå at den kjøles for mye ned.

I løpet av de første kilometerne av en kjøretur bruker en oppvarmet bil betydelig mindre drivstoff enn en bil med kald motor. Hvis du lar motoren kjøles ned for ofte i løpet av en lang reise uten å sikre at det er et sted bilen kan holdes varm (til og med ved sluttdestinasjonen), kan kostnaden for turen bli overraskende høy.